google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nystekte croissanter eller kanskje wienerbrød?

Gå til innhold

Nystekte croissanter eller kanskje wienerbrød?

Chris-Ho.com
Publisert by Chris i Kjøkkenkroken · lørdag 06 feb 2021
Tags: butterdeigcroissanterwienerbrødhjemmebakt
Det å lage butterdeig selv til f.eks. wienerbrød, croissanter etc. - høres som regel så omfattende ut at mange av oss heller kjøper butterdeigplater i fra frysedisken eller også ferdig bakverk.
Saken er - har jeg funnet ut - at det er egentlig ikke så voldsomt mye arbeide når man først kommer i gang har jeg funnet ut...
For en del år siden husker jeg at jeg laget butterdeig og ble overrasket over hvor greit det egentlig gikk. Dette begynte jeg å tenke på for ikke så lenge siden og fikk lyst til å prøve igjen.
Siden denne deigen har godt av å stå kjølig i minst et par timer etter at den er laget og de første par - tre kjevlingene er foretatt, så fant jeg ut at det måtte være smart å lage den og legge den i en pose/boks i kjøleskapet natten over, slik at det bare var å sette i gang dagen etter med siste innspurt før steking og for å kunne servere deilige og nylagede croissanter (i denne omgang hos meg) til helgefrokosten/lunsjen/kosen.
For de av dere som gjerne vil lage selv skal jeg legge ut oppskriften og en lett beskrivelse som ikke bør skremme vannet av noen - håper jeg da....

Butterdeig:
Ca. 3 dl mel
125 g. kjøleskapskald margarin eller smør
Smuldres sammen enten for hånd eller f.eks. matmøllen/foodprocessoren.
Tilsett så
1,5 dl vann og
1 ts. edikk og ev.
1/2 ts salt (kan sløyfes) og bland det hele sammen til en deig.
Kjelvle ut deigen og smør på 125 g. romtemperert smør.
Brett så deigen sammen og kjevle den ut på nytt med smøret. Brett deigen sammen på nytt og kjevle den ut (kan gjerne gjøres en gang til), for så å brette den sammen og putte den i en pose, boks el. før den puttes i kjøleskapet for avkjøling i minst to timer, men den kan også ligge natten over slik som jeg gjorde.
Etter avkjøling kjevles deigen ut på nytt - her holder det stort sett med en kjevling, men vil man være sikker på å få bakverk med flere knasende og sprø lag, så brettes deigen en gang eller to til og kjevles ut.
Nå er det bare å skjære ut /forme til slik man ønsker for det som skal lages.
Denne gangen laget jeg croissanter og da ble det skjært ut trekanter.
For å "lime" sammen bakverket, så pensles spissen med litt lett sammenpisket egg.
Rull trekantene sammen fra den brede siden mot spissen og legg bakverket med spissen ned mot stekeplaten for at denne skal holde seg på plass og pensle med egg.


Etter å ha testet litt fant jeg ut at de ble finest stekt ved 200 grader ca. midt i ovnen og en 15 min., men dette avhenger selvfølgelig av både din ovn og også størrelsen på bakverket, så ta en titt på dem nå og da og følg med, for de skal ha en fin og gyllenbrun farge.
Ta de ut og avkjøl på rist. De smaker forøvrig kjempegodt mens de fortsatt er varme. Deilige med som de er, men syltetøy, ost etc. er heller ikke dumt å ha på dem - så bare nyt dem :)

Da må jeg se å komme i gang med litt andre ting, så på vei ut ønsker jeg dere noen nydelige dager fram til jeg er på plass igjen - kos dere!


0
Tilbakemelding
SiteLock
app
play
Tilbake til innholdet
google.com, pub-5713316581454680, DIRECT, f08c47fec0942fa0